Gelmeyen Demokrasi: Guns N' Roses

Tuesday, August 14, 2007


Utku Uluer
Bu yazı studyo imgede Mart 2007'de yayınlandı


Çin'e demokrasi gelecek ama Guns N’ Roses’ın “Chinese Democrasy” albümü piyasaya çıkmayacak gibi gözüküyor. 6 Mart’ta piyasaya çıkacağı açıklanan albümden yine ses yok. Piyasaya çıkışı artık şaka konusu olan albümün Axl Rose ve onunla beraber çalanlara ne getireceği bilinmez ama beklentilerin çok büyüdüğü bir dönemden sonra albümün başarı yaklama şansı sadece iyi bir tanıtıma dayanıyor.

Axl Rose tüm kredisini harcadı gibi gözüküyor. Rock dünyasının huysuz adamı Axl’ın 80’ler ve 90’ların başında yaşadığı parlak günler 2000’lerde parlak sahne kıyafetlerine dönüşmüş idi. 2000’lerde rock'ın yeniden gündemi gelmesi bile Axl Rose’un kendi elleriyle baltaladığı Guns N’ Roses başarısını yeniden alevlendiremedi. Zaten albüm de bir türlü çıkmak bilmedi.

Fenerbahçe’nin 90’larda futbolcu öğütme fabrikasına dönmesine benzer bir şekilde Guns N’ Roses’ın birçok gitaristi 90’lar içinde kadrosunda bulundurduğunu ama bir türlü kullanamadığını söyleyebiliriz. John Fruscante’de doğruyu bulana kadar Red Hot Chili Peppers için de doğru gitaristi bulmak kolay olmamıştı. “Chinese Democracy” albümüne kadar Dave Navarro’dan tutun, Buckethead, Brian May (bir demo için birlikte çalmış) Gliby Clarke ve Paul Tobias gibi birçok gitarist grupta yer aldı. Çoğunluk için Guns N’ Roses demek Slash’in uzun inleyen soloları demektir. Bu gitarist kıyımını anlatarak İstanbul’daki ilk konserlerinde hepimizin “sempatisini” kazanan Axl Rose’un çok kavgacı birisi olduğu sonucuna varmak istemiyoruz ancak grubun 1991’den beridir kendi şarkılarının ve bestelerinin yer aldığı bir albüm çıkartmadığını söylememiz gerekiyor. Yani diğer bir deyişle Guns N’ Roses’ın yaklaşık 5700 gündür piyasaya çıkarttığı bir albüm yok.

Bu albümün prodüksiyonu için 20 milyon ile 15 milyon dolar arasında bir meblağnın harcandığı söyleniyor. Bu dönem içersinde 8 prodüktör ve 30 kadar müzisyen ile çalışılmış. 2. dünya savaşının 2073 gün, Michelangelo’nun Sistine Şapelini 4 yılda bitirdiğini düşünürsek Axl Rose’un bu kadar zaman içerisinde neler yaptığını, ne gibi arayışlar içine girdiğini merak ediyor insan. Grubun aktif olarak yer almadığı müzik piyasasında rock müziği yeniden hareketlenmeye başlamıştı 2000'lerin başında.

Bu dönem yeni albüm söylentilerininde fazlalaşmaya başladığı bir dönemdi. New York'ta ve Arjantinde verilen ufak turneler ardından verilen 4 yıllık bir ara ve İstanbul’u da kapsayan yeni bir konserler zinciri Guns N’ Roses hayranlarını yeni albüm için heyecanlandırmaya yetmişti. Yine de piyasaya çıkmayan albümü sanırım torunlarımız ile birlikte dinleme şansına sahip olacağız. İsterseniz “Use Your Illusion”dan beri Guns N’ Roses’ın “Chinese Democracy” albümünün “çıkmadığı” tarihe kadar neler yaptığını inceleyelim.

1991’de “Use Your Illusion” albümlerini piyasaya çıkartan gruptan Izzy Stradlin’in ayrılışı birçok Guns N’ Roses hayranı için sonun başlangıcı olmuştu. 1993 yılının sonunda punk ve glam coverlarının yer aldığı “Spaghetti Incident” albümü piyasaya çıktı. 1994 yılında gruba yeni katılan Gilby Clarke gruptan atılıyor ve yerini Paul Tobias alıyordu. Bu, Axl Rose dışında diğer grup üyelerinin hoşuna gitmeyen bir katılım olumuştu. Grup 1994’te Rolling Stones’un efsanevi ‘Sympathy for the devil’ şarkısını yorumladı ve bu şarkı, Interview with the Vampire (Vampirle Görüşme) filminin müzikleri albümünde yer aldı.
1995’te Slash kendi yan projesi olan Slash’s snakepit ile ilk albümünü çıkarttı. 1996 yılında ise Duff Mc Kagan, Matt Sorum ve Slash gruptan resmi olarak ayrıldıklarını açıkladılar. Ayrılanların yerine Nine Inch Nails’te çalan Robin Finck ve Tommy Stinson gruba katıldı. 1998 ve 1999 yılları Axl Rose’un sağa sola saldırması ve ödediği cezalar ile geçiyor, gruba katılan Robin Finck, Nail Inch Nails’e geri dönerken “Chinese Democracy” albümünün 2000 yılında çıkacağı açıklanıyordu.

Bu albümün yakında piyasaya çıkacağını adına yapılan onlarca açıklamadan ilki olarak Guns N’ Roses tarihçesinde yerini aldı. Kasım 1999’da End of Days filminin müzikleri içinde 6 sene aradan sonra ilk orijinal Guns N’ Roses kaydı albümdeki yerini aldı: “Oh my God”. Aynı yıl grup Slash’ten sonra yeni karizmatik gitaritine kavuştu: Buckethead. Bu dönemde grup yeniden sahneye çıkmaya başladı ancak sağlık problemleri nedeni ile yaz turnesi iptal edildi.

2002 yılında Paul Tobias gruptan ayrılıyor ve yerini eski Psychedelic Furs gitaristi Richard Fortus alıyordu. Agustos 2002’de “Chinese Democracy” turu başladı ve bazı skandallar ardından turne aralık ayında iptal edildi. 2004 yılında çıkan bir Guns N’ Roses toplaması üzerine Slash, Mckagan ve Axl yasal olarak buna itiraz ettiler. Bu dönemde Buckethead gruptan ayrılacaktı. 2006 yılında Axl Rose ile Velvet Revolver arasında söz düellosunu sürdüğü bir yıl oldu. Tabii bu arada, 2-3 kere albümün çıkış tarihi değiştiriliyordu.

Eski Stone Temple Pilots yeni Velvet Revolver solisti Scott Weiland ile Axl Rose arasında yaşanan söz düellosu devam ederken grubun yeni albümünün stüdyo kayıtlarından bazı şarkılar internet alemine düşmüştü. Birçok bootleg’te de yer alan bu şarkılar yeni albümün habercisi oluyor ancak açıklandığı gibi albüm 2006 yılında çıkmıyordu. Bunun yerine grup Avrupa turnesine çıttı. Temmuz ayında İstanbul’a da uğrayan Guns N’ Roses, bu turneyi Axl Rose’un hastalandığı için yerini eski Skid Row solisti Sabestian Bach’a bıraktığı bir Wembley konseri ile noktaladı. Grup son olarak Ocak 2007’de yapacağı 4 konseri, 6 Mart’ta çıkacağı açıklanan “Chinese Democracy” albümünün çıkışında sorun yaşamamak için iptal ettiklerini açıkladı. Bu yazıyı yazdığım 9 Mart gününde albüm hâlâ piyasaya çıkmamıştı.

Yalnız grubun yeni albümünden ‘Better’ adlı şarkısının internet ortamında bulunduğunu ve Harley Davidson’a verdikleri demonun, single olarak radyolarda çalındığını hatırlatmakta yarar var. Bakarsınız siz bu yazıyı okuyana kadar albüm piyasaya çıkmış olur.

Guns N’ Roses’ın son kadrosu (şimdilik ...)

* Axl Rose - vokal, piano (1985-bugüne)
* Dizzy Reed - keyboard (1990- bugüne)
* Robin Finck - solo gitar (1997-1999, 2000- bugüne)
* Tommy Stinson - bass gitar (1998- bugüne)
* Chris Pitman - keyboard, programming (1998- bugüne)
* Richard Fortus - ritm guitar (2002- bugüne)
* Ron "Bumblefoot" Thal - solo guitar (2006- bugüne)
* Frank Ferrer - drums (2006- bugüne)

0 commenti:

HEADLINE NEWS